ΝΟΒ-ΑΣυγχρονισμένη ΚολύμβησηΗ συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες η δικαίωση ενός μεγάλου αγώνα για την Έλενα Φραγκάκη

July 21, 20212
https://novargonaftes.gr/wp-content/uploads/2021/07/ελενα__n-1280x854.jpg

Μια ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα της ετοιμάζεται να ζήσει η Έλενα Φραγκάκη, η οποία θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά. Η 17χρονη πρωταθλήτρια μιλά στη «ΘτΔ» για τη δικαίωση του προσωπικού της αγώνα, την πορεία στην καλλιτεχνική κολύμβηση, ενώ χαρακτηρίζει τον ΝΟΒΑ «οικογένειά» της.

 Έλενα, σε ποια ηλικία αποφάσισες να ασχοληθείς με την καλλιτεχνική;
Άρχισα την καλλιτεχνική κολύμβηση σε ηλικία 4 ετών και ταυτόχρονα έκανα  μπαλέτο για 11 χρόνια. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ. Μαθαίνεις να εκφράζεσαι και να κινείσαι, οι κινήσεις βγαίνουν πιο εύκολα όταν έχεις δουλέψει με το σώμα σου και έχεις κάνει χορό. Μάλιστα η νονά μου ήταν εκείνη που με παρότρυνε να πάω στην καλλιτεχνική, όπου πήγαινε και η κόρη της. Επίσης έχω παίξει και τένις, αλλά δεν ασχολήθηκα πολύ, γιατί τύχαινε οι προπονήσεις να γίνονται την ίδια ημέρα και δεν μπορούσα να τα προλάβω όλα. Έτσι προτίμησα την καλλιτεχνική.

Πώς είναι για ένα κορίτσι να αγωνίζεται από τόσο νεαρή ηλικία σε πανελλήνια πρωταθλήματα;
Μ’ αρέσει πάρα πολύ ο χορός πόσο μάλλον μέσα στο νερό. Στις ηλικίες 8 και 9 ετών είναι η προαγωνιστική κατηγορία. Μετά τα 10 αρχίζουν οι αγωνιστικές κατηγορίες και συμμετέχεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Οι πρώτοι αγώνες ήταν αρκετά δύσκολοι, γιατί πέρα από το αγωνιστικό έπρεπε μόνες μας να βαφόμαστε, να φτιάχνουμε τα μαλλιά μας, να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για όλες τις αθλήτριες και χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσεις.

Παρότι είσαι μόλις 17 ετών έχει ήδη πετύχει πολλά μέχρι τώρα…
Έχω κατακτήσει χρυσά πανελλήνια στο σόλο στις νεάνιδες αλλά και σε μικρότερες κατηγορίες καθώς και αργυρά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα. Φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο Πανελλήνια, ένα νεανίδων κι ένα γυναικών. Στις γυναίκες βγήκα 4η στο σόλο και στο ομαδικό είχαμε πάρει το αργυρό μετάλλιο με τον ΝΟΒΑ. Στις νεάνιδες πήρα χρυσό μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο και αργυρό στο τεχνικό.

Από το 2017 είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας και πρώτος μου αγώνας ήταν το Μεσογειακό Κύπελλο, όπου δεν καταφέραμε να ανεβούμε στο βάθρο και τερματίσαμε στην 5η θέση. Στην ίδια διοργάνωση την επόμενη χρονιά κερδίσαμε το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό και στο κόμπο. Το 2019 κλήθηκα στην Εθνική Γυναικών, όπου παρθενικός μου αγώνας ήταν το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Αγία Πετρούπολη, όπου κατέκτησα δύο χάλκινα μετάλλια στο ομαδικό και στο τεχνικό ομαδικό. Την ίδια χρονιά έλαβα μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ν. Κορέα, όπου βγήκαμε 8ες στο ελεύθερο και στο τεχνικό ομαδικό και μία 6η θέση χάρη στην οποία εξασφάλισα και το δικαίωμα της εισαγωγής μου σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις. Κατόπιν ήρθε η μεγάλη επιτυχία με το αργυρό μετάλλιο στο κόμπο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Ο πιο κρίσιμος αγώνας για το Τόκιο ήταν το Προολυμπιακό στη Βαρκελώνη, όπου υπήρχαν διαθέσιμα μόνο τρία εισιτήρια, αφού οι υπόλοιπες χώρες είχαν ήδη προκριθεί από το Παγκόσμιο. Τελικά κατορθώσαμε να πάρουμε την πρόκριση στο ελεύθερο και στο τεχνικό ομαδικό μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία.

Περίμενες ποτέ ότι θα είσαι παρούσα σε Ολυμπιακούς Αγώνες;
Είχαμε κάνει ένα καμπ στη Βαρκελώνη δύο εβδομάδες πριν το Προολυμπιακό, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Βελτιωθήκαμε πάρα πολύ και «δεθήκαμε» ως ομάδα. Τότε αρχίζαμε να το πιστεύουμε ακόμη περισσότερο. Τρία χρόνια προσπαθούμε γι’ αυτόν τον στόχο και μετά την επίδοσή μας στο καμπ αρχίζαμε πλέον να… βλέπουμε το Τόκιο μπροστά μας. Πιστέψαμε ότι έχουμε τις δυνατότητες να πάρουμε το εισιτήριο και τα καταφέραμε.

Ποιος είναι ο στόχος σου στο Τόκιο;
Ο βασικός στόχος μας ήταν να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και επιτεύχθηκε. Από εκεί και πέρα πηγαίνουμε στο Τόκιο ως 8ες αυτή τη στιγμή με βάση την επίδοση στο Προολυμπιακό και η αλήθεια είναι ότι στην καλλιτεχνική κολύμβηση υπάρχουν κάποια στάνταρ, με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο να προκύψουν θεαματικές αλλαγές. Εμείς ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να το αλλάξουμε και να τερματίσουμε πάνω από την 8η θέση. Θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θα προσπαθήσουμε μέσα σ’ όλα τα άλλα να το διασκεδάσουμε κιόλας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη είμαστε σε μικρή ηλικία και επιθυμία μας είναι να το απολαύσουμε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Έχουμε όλο το μέλλον μπροστά μας.

Φοβήθηκες ότι μπορεί να μην διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί λόγω της πανδημίας;
Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τουλάχιστον όλοι είμαστε χαρούμενοι επειδή θα γίνουν οι αγώνες, γιατί φοβόμασταν για την ακύρωσή τους. Επομένως και μόνο που θα διεξαχθούν είναι μεγάλο δώρο για εμάς.

Τι περιμένεις να ζήσεις στην Ιαπωνία;
Οι Ολυμπιακοί είναι το όνειρο όλων των αθλητών. Είναι μια γιορτή όχι μόνο για τους αγωνιζόμενους, αλλά και για τον κόσμο. Εκεί θα βρίσκονται οι κορυφαίοι αθλητές σε όλα τα αθλήματα. Παρακολουθούσα από πολύ μικρή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μου φαίνεται απίστευτο ότι θα αποτελέσω κι εγώ μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής. Θεωρώ ότι θα στιγματίσει την πορεία μου, όπως και τον κάθε αθλητή. Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και ανυπομονώ να λάβω μέρος.

Φαντάζομαι ότι για να φτάσεις μέχρι εδώ αντιμετώπισες αρκετές δυσκολίες… Έφυγα από το σπίτι μου 14 ετών. Άφησα πίσω μου την οικογένεια, τους φίλους μου και ήρθα να μείνω στην Αθήνα σ’ ένα σπίτι με άλλα έξι-επτά κορίτσια στην ηλικία μου και λίγο μεγαλύτερα. Μάλιστα είχαμε φτάσει μια στιγμή να ζούμε σ’ ένα σπίτι 11 μικρά κορίτσια, όπου έπρεπε να μαγειρεύουμε το φαγητό μας, να σφουγγαρίζουμε, να σκουπίζουμε, να πλένουμε τα πιάτα και γενικά να έχουμε το δικό μας νοικοκυριό.

Ποιο είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα;
Έχω προπόνηση από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. συνήθως, αλλά έχουμε φτάσει να συμπληρώσουμε ακόμη και 13 ώρες προπόνησης. Το χειρότερο ήταν ότι πολλές φορές αναγκαστήκαμε να προπονούμαστε σε άθλιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Κοσμά σε παγωμένο νερό, αρουραίοι να περνούν από πάνω και με μισή ώρα διάλειμμα. Επιπλέον στη Βαρκελώνη προπονούμασταν στις 3 το βράδυ σε παγωμένο νερό, αλλά αυτές οι δυσκολίες μάς κάνουν πιο δυνατές και αυτές θα θυμόμαστε στο μέλλον. Μετά την προπόνηση έχω το μεσημεριανό φαγητό, όπου προσέχω πάρα πολύ τη διατροφή μου. Πλέον κοιμάμαι το μεσημέρι, πράγμα που δεν έκανα παλιότερα, γιατί με ξεκουράζει. Το απόγευμα χαλαρώνω, βλέπω ταινίες, ακούω μουσική και ασχολούμαι με τις δουλειές του σπιτιού. Πάντως αυτή τη στιγμή είναι κάπως πιο χαλαρό το πρόγραμμα, διότι έχουμε πάρει την πρόκριση

Πώς νιώθεις που έχεις χάσει διασκεδάσεις που ζουν τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας σου;
Για να είμαι ειλικρινής παλιότερα ζήλευα. Έλεγα γιατί εγώ να μην μπορώ να πάω βόλτα με τις φίλες μου, να μην μπορώ τις ακολουθήσω σε μία εκδρομή γιατί είχα αγώνες, ή όταν πήγαιναν κάπου για πατινάζ τα Χριστούγεννα, εγώ δεν συμμετείχα γιατί υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστώ. Έχω χάσει πολλές διασκεδάσεις, αλλά τώρα που το σκέφτομαι και γυρίζω πίσω στο παρελθόν, δεν μετανιώνω για τίποτα. Κι αυτό γιατί βλέπω ότι ο αγώνας μου δικαιώθηκε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να αγωνίζεσαι και στο τέλος να καταφέρνεις κάτι πολύ σημαντικό, για το οποίο παλεύεις τόσα χρόνια. Έχουμε χρόνια μπροστά μας για να απολαύσουμε άλλες διασκεδάσεις.

Ποιοι άνθρωποι σε έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής;
Πρώτα απ’ όλα οι γονείς μου έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο και φυσική δύναμη. Με υποστηρίζουν σε όλη την προσπάθειά μου ως αθλήτρια, πόσο μάλλον τώρα που είμαι μακριά τους. Επίσης θεωρώ τον ΝΟΒΑ οικογένειά μου, είναι το σπίτι μου. Από εκεί ξεκίνησα και από εκεί πήρα τις βάσεις για να συνεχίσω τον πρωταθλητισμό. Ευχαριστώ την έφορο του ΝΟΒΑ κ. Μαρία Παρασκευοπούλου για τη συμπαράσταση και την καθοδήγησή της, όλους τους προπονητές και τις προπονήτριες που είχα από την πρώτη μου ημέρα στον όμιλο μέχρι σήμερα και μου έμαθαν πολλά, καθώς και τις ομοσπονδιακές προπονήτριες, Ναταλία Τσερνέτσκα, Άννα Τάρες και Μπετ Φερνάντες, οι οποίες είναι διαρκώς στο πλευρό μας και μας βοηθούν.

Θα συνιστούσες τα μικρά κορίτσια να ασχοληθούν με την καλλιτεχνική παρά την επίπονη προπόνηση;
Ασφαλώς και θα το συνιστούσα. Κατ’ αρχήν με την καλλιτεχνική κολύμβηση μαθαίνεις να είσαι ανεξάρτητος από μικρή ηλικία. Είναι ομαδικό άθλημα και τα παιδιά μαθαίνουν να συμβιώνουν, να κοινωνικοποιούνται, να βοηθούν το ένα το άλλο. Επίσης ενισχύει την αντίληψη των παιδιών γιατί πρέπει να μαθαίνουν γρήγορα τις χορογραφίες, να συντονίζονται με τη μουσική και όλα αυτά μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ένα ακόμη σημαντικό είναι το ότι γυμνάζεις το σώμα σου όπως και το μυαλό σου. Άλλωστε η καλλιτεχνική φημίζεται για τα καλλίγραμμα σώματα που είναι υγιή πάνω απ’ όλα.

Επιπλέον θα ήθελα να προτρέψω και τα μικρά αγόρια να ασχοληθούν με το άθλημα. Να «σπάσει» το ταμπού ότι η καλλιτεχνική αφορά μόνο τα κορίτσια. Στο εξωτερικό η καλλιτεχνική έχει διαδοθεί και στα αγόρια, που έχουν κατακτήσει παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια και δεν τους απασχολούν τόσο τα στερεότυπα. Είναι όπως για παράδειγμα ο χορός, όπου υπάρχουν πολλοί άνδρες χορευτές και προσφέρουν μία πολύ όμορφη παράσταση.

Πιστεύεις ότι θα μπορείς να συνδυάσεις αθλητισμό και σπουδές;
Στην παρούσα φάση το μυαλό μου μονοπωλούν οι Ολυμπιακοί. Από εκεί και πέρα θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να εξελίσσομαι στο μέγεθος των δυνατοτήτων μου. Έχω ακόμη έναν χρόνο για να τελειώσω το Λύκειο, αλλά το ευτύχημα είναι ότι έχω το μπόνους του άνευ εξετάσεων. Σκέφτομαι να φοιτήσω στην Ιατρική και παράλληλα να τη συνδυάσω με την καλλιτεχνική κολύμβηση. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο…

2 comments

  • Rastrear Teléfono Celular

    February 2, 2024 at 4:18 pm

    ¿Qué debo hacer si tengo dudas sobre mi pareja, como monitorear el teléfono móvil de la pareja? Con la popularidad de los teléfonos inteligentes, ahora existen formas más convenientes. A través del software de monitoreo de teléfonos móviles, puede tomar fotografías, monitorear, grabar, tomar capturas de pantalla en tiempo real, voz en tiempo real y ver pantallas de teléfonos móviles de forma remota.

  • Rastrear Teléfono Celular

    February 11, 2024 at 6:57 pm

    Ubíquelo a través del software del sistema “Find My Mobile” que viene con el teléfono o mediante un software de localización de números de teléfonos móviles de terceros.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΒΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΒ-Α

Ακτή ΝΟΒ, Άναυρος, Βόλος 38221
2421 020376

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μην χάσετε τα τελευταία μας νέα. Παρακολουθείστε τις επιτυχίες του ομίλου μας!