Ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου ιδρύθηκε το 1932 σηματοδοτώντας την έναρξη μιας λαμπρής περιόδου που δεν σταμάτησε παρά πρόσκαιρα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Από την αρχή της λειτουργίας του ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου λειτούργησε τα τμήματα Κολύμβησης και Υδατοσφαίρισης ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1934, λειτούργησαν και τα τμήματα κωπηλασίας και ιστιοπλοϊας. Ο ιστορικός όμιλος ΝΟΒ με τη συγχώνευση με τους Αργοναύτες το 1979, μετονομάζεται σε ΝΟΒ-Α και ενεργοποιεί τη λειτουργία των τμημάτων Καταδύσεων, Τεχνικής Κολύμβησης και Θαλασσίου Σκι. Παράλληλα η έναρξη του τμήματος του Κανόε Καγιάκ το 1987 και της Συγχρονισμένης Κολύμβησης το 1990 συνετέλεσαν και κατέστησαν τον Όμιλο ισχυρό σε κατηγορίες με διευρυμένο πεδίο αθλητικής δράσης. Η προσπάθεια διεύρυνσης δεν σταματά καθώς το 2017 άρχισε να λειτουργεί το τμήμα S.U.P. (Stand Up Pabble) ή αλλιώς τμήμα ΄Ορθιας Σανιδοκωπηλασία. Η κατάκτηση διακρίσεων, πρωτιές και μετάλλια σε Πανελλήνιες, Βαλκανικές, Μεσογειακές, Παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές και Ολυμπιακές διοργανώσεις κατατάσσουν τον ΝΟΒ-Α σε ισχυρό Αθλητικό Όμιλο με προδιαγραφές συνεχούς δράσης και ανέλιξης. Στιγμές και σκηνές από τα λεγόμενα «μπλόκια» και τα Πευκάκια όπου γινόταν αρχικά οι προπονήσεις της θρυλικής ομάδας Υδατοσφαίρισης που πρόσφερε μεγάλες στιγμές στον Ναυτικό Όμιλο και τη χώρα γεμίζουν τις στήλες εφημερίδων της εποχής προκαλώντας συγκίνηση . Ανάλογη συγκίνηση προκαλούν και εικόνες αθλητών και αθλητριών του Θαλάσσιου Σκι με την ελπίδα και την προσδοκία επανέναρξης για τη συνέχιση της λαμπρής πορείας που είχε καταγραφεί με τόση επιτυχία.
Πρώτος Πρόεδρος στο Δ.Σ. του Συλλόγου ήταν ο Νικόλαος Νικοκλής, ακολούθησαν οι: Παπαγεωργίου Απ. , Καρτάλης Θ., Αποστολίδης Αλ., Κωνσταντινίδης Γρ., Σακαλής Λ., Τσαλαπάτας Σπ., Κασσιόπουλος Δ., Παπαγεωγίου Απ., Καλλίτσας Θ., συνεχίστηκε η προεδρία επί 20ετίας 1950-1970 με τον αείμνηστο Ναύαρχο Ανδρέα Γολέμη, ο οποίος οδήγησε τον σύλλογο σε μια έντονη αθλητική δραστηριότητα και ανοδική πορεία, όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 1979 ,άλλη μια χρονιά ορόσημο στην ιστορία του, η συγχώνευση με τους «Αργοναύτες» δημιούργησε ένα ισχυρό Όμιλο , στον οποίο προστέθηκαν τα αθλήματα των Καταδύσεων, της Τεχνικής Κολύμβησης και του Θαλασσίου Σκι. Πρώτος Πρόεδρος του νέου Σωματείου , ονομαζόμενο «Ναυτικός Όμιλος Βόλου και Αργοναύτες» ο Περικλής Τσαλαπάτας, ο οποίος υπήρξε και Πρόεδρος του ΝΟΒ πριν την συγχώνευση και παρέμεινε στην προεδρεία μέχρι το 1981 όπου ανέλαβε ο Κυριάκος Αθ. μέχρι το 1985 , εν συνεχεία ο Αλμπανίδης Δημ. 1985-1987 , ο Γεροβασίλης Χρ. 1987-2004., ο Λυπημένος Σπ. 2004-2007 , ο Γεροβασίλης Χρ., από 2007 έως 2017 ,την ίδια χρονιά 2017 η Μαρία Παρασκευοπούλου και μετά τις εκλογές στις αρχές του 2018 ο Τσουκαλάς Χαράλαμπος.
Μετά την Συγχώνευση του 1979 και μέχρι σήμερα ακολούθησε μια γρήγορη και έντονα ανοδική πορεία του ΝΟΒ-Α , με δεκάδες αθλητών-τριών σε Εθνικές Ομάδες με κατάκτηση Πανελληνίων, Βαλκανικών, Μεσογειακών, Παγκοσμίων, Πανευρωπαϊκών και Ολυμπιακών διακρίσεων. Το έτος 1987 άρχισε να καλλιεργεί το άθλημα του Κάνοε-Καγιάκ το οποίο μόλις είχε αρχίσει να διαδίδεται στη χώρα μας, ενώ το 1990 ξεκίνησε η λειτουργία του τμήματος της Συγχρονισμένης Κολύμβησης και το 2017 ιδρύθηκε το τμήμα του S.U.P. Το 2002 , μετά από 70 χρόνια έντονης αθλητικής δραστηριότητας με μεγάλες διακρίσεις, βρίσκει τον ΝΟΒ-Α με 9 τμήματα με πλήρη επιτυχία σε όλα, που τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων Ναυταθλητικών Σωματείων της χώρας.
Το ιστορικότερο και παλαιότερο τμήμα του ομίλου ξεκίνησε από ιδρύσεώς του το 1932 και μονοπώλησε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο για 40 ολόκληρα χρόνια, τροφοδοτώντας πρωταθλητές-τριες σε Εθνικές Ομάδες όλων των κατηγοριών. Σημαντικότερη η συμμετοχή του Σωτήρη Πάστρα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 2004 και του Πεκίνο 2008.
Αρχικά οι αγώνες διεξάγωνταν μπροστά στο Ξενία, μετά τον πόλεμο, στον λιμενοβραχίονα ή στα Πευκάκια, με διαδρομές από τα φελά που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για τα δίχτυα τους. Το 1938 ο ΝΟΒ πραγματοποιεί τους πρώτους επίσημους κολυμβητικούς αγώνες από όπου ξεπετάχθηκαν οι μετέπειτα πρωταθλητές που έφεραν μεγάλες διακρίσεις στον Όμιλό τους. Το 1955 αναδεικνύεται 3 ος Πανελλήνιος Σύλλογος.
Με την συγχώνευση του 1979 αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και το 1985 αναδεικνύεται ο καλύτερος επαρχιακός σύλλογος. Τα προβλήματα που ακολούθησαν με το κλείσιμο της πισίνας του Κολυμβητηρίου για τεχνικούς λόγους, έφερε τους αθλητές πίσω.
Συνεχίζει όμως να διακρίνεται με δεύτερη παρουσία στους Ολυμπιακούς στην Αθήνα το 2004 με τον ίδιο κολυμβητή (Σωτήρη Πάστρα).
Με ένα δυναμικό 300 περίπου αθλητών που αποτελούν τη νέα ελπιδοφόρα γενιά του ΝΟΒ-Α, κατακτά πολλά χρυσά μετάλλια στις προαγωνιστικές κατηγορίες.
Αφού πέρασαν κάποια χρόνια με μια καλή παρουσία, κυρίως εκείνης των προαγωνιστικών κατηγοριών, το 2014 είναι η χρονιά που αναλαμβάνει το τμήμα
κολύμβησης σαν τεχνικός σύμβουλος ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Γέμελος ,με προπονητή το Σελήνη Κώστα και έκτοτε παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση. Εκείνη την περίοδο το τμήμα αριθμούσε περίπου 20 αθλητές σε αγωνιστικό και πρωταγωνιστικό επίπεδο, ενώ σήμερα το τμήμα αριθμεί συνολικά σε όλες τις κατηγορίες 250 αθλητές-τριες, με πολλές επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο. Η προαγωνιστική Ομάδα με 60 αθλητές-τριες συμμετείχε σε 7 αγώνες για το 2019 και κατέκτησε 109 Χρυσά 110 Αργυρά και 87 Χάλκινα. Η Αγωνιστική Ομάδα κατέκτησε σημαντικές επιτυχίες στους Χειμερινούς Βορείου Ελλάδος, 3 Χρυσά 6 Αργυρά και 4 Χάλκινα Μετάλλια. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συγκέντρωσε αρκετούς Βαθμούς και ένα Χάλκινο Μετάλλιο.
Πέντε αθλητές του Ν.Ο.Β-Α συγκαταλέγονται στους επίλεκτους κολυμβητές για το 2019-2020 από την Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία. Στην Ανοικτή Θάλασσα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατέκτησε 2 Αργυρά Μετάλλια και την 3 η θέση στην Γενική Κατάταξη των Ομάδων.
Το τμήμα της Ιστιοπλοΐας ιδρύθηκε το 1934 αλλά ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί το 1954 επί Προεδρίας Ανδρέα Γολέμη. Ανέπτυξε ιστιοπλοΐα τριγώνου σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες (optimist- laser-420-470-finn). Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί από τους αθλητές του στελέχωσαν την εθνική ομάδα σκαφών finn. Τις τελευταίες δεκαετίες ιστιοπλόοι διακρίθηκαν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, ακόμη και σε παγκόσμιο. Είναι πολύ δύσκολο να πλασαριστεί ιστιοπλόος στα μετάλλια των πρωταθλημάτων γιατί υπάρχουν πάρα πολλές συμμετοχές, ωστόσο οι αθλητές του ΝΟΒ-Α απέδειξαν ότι μπορούν να διαπρέπουν. Εκτός από τα σκάφη optimist, που είναι για αθλητές μέχρι 15 ετών, τα Laser radial και standard, λειτουργεί επίσης σχολή ανοιχτής θαλάσσης από την οποία έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες κυβερνήτες σκαφών και συνεχίζει να δημιουργεί νέα τμήματα αγωνιστικής ιστιοπλοΐας.
Παράλληλα ο ΝΟΒ-Α διοργανώνει και λαμβάνει μέρος δυναμικά σε διάφορα camp, για την αγωνιστική βελτίωση των αθλητών του, ενώ μετέχει στα καλοκαιρινά προγράμματα του Δήμου Βόλου και σε εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας. Το ιστιοπλοϊκό τμήμα ανέπτυξε την δράση του σε πολλά επίπεδα κατά την διάρκεια του 2019. Καλλιεργήθηκαν οι ακαδημίες των μικρών ιστιοπλόων, η αγωνιστική ιστιοπλοΐα τριγώνου στις κατηγορίες Optimist και Laser, οι σχολές εκμάθησης και ψυχαγωγίας ενηλίκων σε σκάφη τριγώνου και ανοιχτής θαλάσσης, καθώς και η αγωνιστική ιστιοπλοΐα με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης.
Στα μικρά σκάφη οι αθλητές του ΝΟΒ-Α ακολούθησαν όλο το πρόγραμμα αγώνων της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας συμμετέχοντας στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αντίστοιχα με το σκάφος ‘Μελιπλώη’ συμμετείχαν στο τοπικό πρωτάθλημα καθώς και στην
Aegean Regatta όπου κατέλαβαν την πρώτη θέση.
Η κωπηλασία προστέθηκε στα αθλήματα του ΝΟΒ το 1938 ,όπου αποκτήθηκε και η πρώτη λέμβος η ονομαζόμενη «Ναυκρατούσα», αλλά κατά τον πόλεμο του 1940 σταμάτησε η δραστηριότητα και σε αυτήν. Το 1946 με την απόκτηση δύο ακόμη κωπηλατικών λέμβων, ξεκίνησε δειλά-δειλά να συμμετέχει σε αγώνες αντιμετωπίζοντας ισχυρούς ομίλους της εποχής. Η πρώτη Πανελλήνια νίκη κατακτήθηκε το 1953 με γυναικείο πλήρωμα (Μαλισσόβα-Μαλιοπούλου-Παρίση- Ιωαννίδου, Τσιτσιγιάννη πηδαλιούχος) δίνοντας το παράδειγμα στους υπόλοιπους για συνέχεια των επιτυχιών εντός και εκτός της Ελλάδος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ,στη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ΝΟΒ-Α, αναδεικνυόταν πολυνίκης όμιλος καταφέρνοντας να κρατηθεί στην κορυφή, αφήνοντας πίσω τις μέχρι πρότινος ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής κωπηλασίας. Αξιόλογοι κωπηλάτες-τριες αντιπροσώπευαν τη μισή Εθνική Ομάδα γράφοντας ιστορία στην κωπηλασία, όπου δίκαια ήρθε και η συμμετοχή σε δύο Ολυμπιάδες με τους: Κουρκούμπα-Ιωαννίδη και Λυκομήτρο-Γάτο-Φώτου -Χρηστομάνο.
Στη δεκαετία του ΄80 υπήρξε μια μικρή καμπή χωρίς να πάψει βέβαια να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, γνωρίζοντας πολλές επιτυχίες σε Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες. Δεκάδες αθλητές-τριες του κωπηλατικού τμήματος με αυτές τις διακρίσεις τους κατάφεραν να πετύχουν σε Ανώτατες Σχολές παίρνοντας με το προνόμιο των μεταλλίων ,άνευ εξετάσεων ή με μοριοδότηση. Το τμήμα της κωπηλασίας του Ναυτικού Ομίλου Βόλου και Αργοναύτες έχει λαμπρή ιστορία δεκαετιών. Συνεχίζει κάθε χρόνο να βγάζει νέους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες με συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα με επιτυχίες ,που τιμούν το Βόλο αλλά και την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Με μεγάλη δυναμική βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και τώρα αναδεικνύεται η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις υποδομές. Αποτέλεσμα αυτών ,η κατάκτηση πολλών βαλκανικών και παγκόσμιων διακρίσεων και στις μικρές κατηγορίες. Με κορυφαίους προπονητές σε όλα τα τμήματα προσελκύει τους νέους του Βόλου. Ήδη τη νέα χρονιά έχουν εγγραφεί αρκετοί αθλητές και υπάρχει περιθώριο μέχρι αρχές Οκτωβρίου για νέες.
Υπάρχει άριστη συνεργασία των προπονητών σε όλες τις κατηγορίες και αναδεικνύονται συνεχώς καινούρια ταλέντα.
Στη φετινή χρονιά οι κωπηλάτες του ΝΟΒ-Α πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα , καθώς επίσης συμμετοχή στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με 2 αργυρά μετάλλια, 6 η Ευρωπαϊκή και 4 η Παγκόσμια νίκη με την αθλήτρια Νόνη Ισμήνη
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1988 και είναι Ολυμπιακό άθλημα. Από τα πρώτα χρόνια διακρίθηκε για τις επιτυχίες του καταφέρνοντας μάλιστα για 8 συνεχή χρόνια (1991-1998)να κατέχει τον τίτλο του πρωταθλητή ομίλου. Το 2002 με συμμετοχή 34 αθλητών στο Πανελλήνιο σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ για σωματείο, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σωστής διοργάνωσης, υποδομής, σκληρής δουλειάς των αθλητών αλλά και των συντελεστών του τμήματος. Πάρα πολλοί αθλητές πέρασαν από το Κάνοε-Καγιάκ του Ν.Ο.Β-Α ,οι οποίοι διακρίθηκαν σε Ελλαδικό και Διεθνή χώρο αφήνοντας το στίγμα τους στην ιστορία του αθλήματος . Το 2002 το Καγιάκ του Ομίλου στέφεται και πάλι Πρωταθλητής Ελλάδος και έχει στη Δύναμή του 42 Αθλητές και Αθλήτριες σημειώνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ για Αθλητικό Σωματείο. Η δυναμική παρουσία του τμήματος Κάνοε-Καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Βόλου και Αργοναύτες συνεχίζεται στους Πανελλήνιους αγώνες τα τελευταία έξι χρόνια. Βρίσκεται μέσα στους έξι κορυφαίους ομίλους της Ελλάδας και στελεχώνει όλα τα χρόνια την εθνική ομάδα με αθλητές.
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον Σχινιά το τμήμα κατέκτησε ένα Χρυσό ,ένα Αργυρό και Ένα χάλκινο μετάλλια. Επίσης κατέκτησε τρείς Τέταρτες θέσεις. Συμμετείχαν 10 αθλητές. Στους Διασυλλογικούς Αγώνες που έγιναν στην Λίμνη Ευβοίας το Τμήμα πρωτοστάτησε και εντυπωσίασε με τις επιτυχίες των αθλητών. Συμμετείχαν 13 αθλητές και κατέκτησαν 6 Χρυσά 4 Αργυρά και 2 χάλκινα Μετάλλια. Συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς να βγάζει από τα σπλάχνα του πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που τιμούν το Βόλο και εντάσσεται στους κορυφαίους συλλόγους.
Το 1972 ο ΝΟΒ-Α αποφασίζει να εντάξει το άθλημα των Καταδύσεων στις δραστηριότητές του και είναι ο πρώτος επαρχιακός σύλλογος που το καλλιεργεί καταφέρνοντας να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, σε Πανελλήνιους αλλά και Διεθνείς αγώνες. Ο Παναγιώτης Κυριαζής ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία των αγωνιστικών καταδύσεων, με την απώλεια του οποίου «πάγωσε» και η ανοδική πορεία του αθλήματος . Στη συνέχεια και με την δημιουργία του πρώτου προπονητηρίου και τον εξοπλισμό του με Ολυμπιακών προδιαγραφών όργανα, ξεκίνησε
μια πιο επαγγελματική δουλειά που είχε στόχο την ανάδειξη νέων πρωταθλητών. Ο στόχος επιτεύχθηκε και μάλιστα με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Το 1993 όπου έκλεισε το κολυμβητήριο λόγω ακαταλληλότητας ο τότε προπονητής Τοπαλίδης Ευστάθιος φεύγει στην Γερμανία και αναλαμβάνει προπονητής της ομάδος ο Νίκος Τουλούδης, ο οποίος οδηγεί το τμήμα από την μία επιτυχία στην άλλη.
Οι επιτυχίες συνεχίζονται, παραδόξως, με προπονήσεις σε αίθουσες γυμναστηρίου και με Κυριακάτικες προπονήσεις στο κολυμβητήριο Τρικάλων. Αποτέλεσμα όλων αυτών, το 2001 τρίτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στη Μάλτα και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του
Σύδνεϋ, το 2000, με τον αθλητή, από μεταγραφή από σύλλογο των Αθηνών, Νίκο Συρανίδη. Μετά την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Εθνικού κολυμβητηρίου, η ομάδα του ΝΟΒ-Α αποκτά νέο αέρα και δύναμη και τροφοδοτεί συνεχώς τις Εθνικές Ομάδες Καταδύσεων με αθλητές υψηλού επιπέδου. Το 2008 ανακηρύχθηκε ο ΝΟΒ-Α πρωταθλητής Ελλάδος και κατέκτησε το Κύπελλο άνοιξης. Το άθλημα των Καταδύσεων γίνεται από τα πιο λαμπρά αθλήματα της πισίνας με θαυμαστή οργάνωση, άξιους προπονητές και σημαντική παρουσία σε διεθνή και Ελλαδικό χώρο.
Ακόμη και η κατάργηση του Αθλητικού Γυμνασίου (2010) που στέγαζε τους πρωταθλητές του τμήματος και διευκόλυνε τις σπουδές τους δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανοδική του πορεία , είναι χαραγμένο στο DNA του τμήματος να αντέχει στις δυσκολίες και να είναι ισόβιος πρωταγωνιστής. Το μέλλον όμως για τους 45 και πλέον αθλητές και αθλήτριες του τμήματος είναι αμφίβολο και το τμήμα κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας λόγω του γήρατος των βατήρων που εκτελούνται οι βουτιές. Από το 2002 που ανακαινίστηκε το κολυμβητήριο «Ιάσων Ζηργάνος» έχουν περάσει 15 χρόνια και ο εξοπλισμός είναι παλαιών προδιαγραφών .Ως εκ τούτου τα πανελλήνια πρωταθλήματα που διεξάγονταν στο Βόλο από το 2015 έχουν ανασταλεί κάτι το οποίο κοστολογείται αρνητικά για τους αθλητές ,την κοινωνία ,αλλά και για τους επιχειρηματίες του Βόλου. Με πύργο καταδύσεων 5μ -7,5μ και 10μ βατήρες ο ΝΟΒ-Α θα απογειωθεί σαν ομάδα ,γιατί δεν μας λείπει η άριστη τεχνική κατάρτιση του αθλήματος (ομοσπονδιακός προπονητής με έδρα το Βόλο ) και η υποστήριξη από την Κ.Ο.Ε., αλλά η υλικοτεχνική υποδομή. Με την κατασκευή του καταδυτηρίου ,ο Βόλος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει εκτός από Πανελλήνια και διεθνούς
βεληνεκούς διοργανώσεις, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα καταδύσεων ,προσδίδοντας στην τοπική κοινωνία μια οικονομική και αθλητική ώθηση και τη δυνατότητα τουριστικής προβολής μέσω του θεαματικότερου αθλήματος του υγρού στίβου. Για τo 2019 το τμήμα κατέκτησε την δεύτερη θέση σε όλες τις κατηγορίες Α’,Β΄,Γ, και Δ΄ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ενώ είχε συμμετοχή στο Βαλκανικό πρωτάθλημα με τον Τσιρίκο Αθανάσιο στην Βάρνα της Βουλγαρίας κατακτώντας Χρυσό Μετάλλιο στα σταθερά και Αργυρό μετάλλιο στα 3 μέτρα. Επίσης συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κουάν-Ζού καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που μπήκε στους Τελικούς στο Καζάν της Ρωσίας. Στο Μεσογειακό κύπελλο συμμετείχε ο Γρηγόρης Μήτρου και η Σταυρούλα Χαλέμου οι οποίοι κατέκτησαν Χρυσό και Αργυρό μετάλλιο, οι αγώνες έγιναν στο Βελιγράδι.
Το 1989 η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία εντάσσει στη δύναμη της, ως 4 ο άθλημα την Συγχρονισμένη κολύμβηση, αναθέτοντας στο μέλος της, Δημήτρη Δημαρέλο, την οργάνωση για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Περιφέρεια. Δημιουργήθηκαν πυρήνες ανάπτυξης σε τέσσερεις πόλεις, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος. Ο ΝΟΒ-Α ενεργοποιήθηκε δημιουργώντας το ένατο κατά σειρά τμήμα του. Άρχισε να έχει πλασαρίσματα στις πρώτες τέσσερεις θέσεις στις μικρές κατηγορίες από τον πρώτο χρόνο, με βασική προπονήτρια εκτός των άλλων, την μέχρι και σήμερα προπονήτρια της Εθνικής Ομάδος,
Ναταλία Τσερνέτσκα. Από το 1995 και μετά, η Συγχρονισμένη κολύμβηση του ΝΟΒ-Α εκτινάχτηκε στα ύψη κατακτώντας όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος όλων των κατηγοριών, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, με αθλήτριες που υπήρξαν μέλη Εθνικών ομάδων με πολλές διακρίσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 από τις οκτώ αθλήτριες που συμμετείχαν, οι τέσσερεις προέρχονταν από τον ΝΟΒ-Α (Χριστοδούλου – Αναστασίου – Ιωάννου- Φτούλη). Τα τελευταία χρόνια η Συγχρονισμένη Κολύμβηση του Ναυτικού Ομίλου Βόλου και Αργοναύτες εκπροσώπησε επάξια την πόλη μας σε ελλαδικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Τόσο οι έμπειρες αθλήτριες μας όσο και τα μικρότερα κορίτσια ,που μόνιμα πλαισιώνουν την Εθνική Ομάδα με 10 αθλήτριές μας, πρωταγωνιστούν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ,αφού έχουν κατακτήσει τρία Κύπελλα Ελλάδος και 62 μετάλλια εκ των οποίων τα 22 χρυσά. Επίσης έχουμε συμμετοχές σε πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έξι Πανευρωπαϊκά, μια συμμετοχή σε Προολυμπιακό τουρνουά και τέσσερα Μεσογειακά κύπελλα κατακτώντας και εκεί αρκετά μετάλλια.
Φέτος στο ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής χρονιάς που είναι η χρονιά πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλές αθλήτριές μας έχουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν και πάλι και ελπίζουμε ότι θα το καταφέρουν, επανδρώνοντας την Εθνική ομάδα. Η Ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα Ελλάδος και κατετάγη Δεύτερη σε τρείς κατηγορίες, στην Γυναικών στην Νεανίδων και στην κορασίδων Α. Επίσης 8 αθλητριές μας συμμετείχαν με την Εθνική Ομάδα οι οποίες πήραν την 6 η Παγκόσμια θέση στην κατηγορία Γυναικών καθώς και δύο 8ες θέσεις στο ίδιο Πρωτάθλημα. Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήραν την 5η και 6η θέση στην κατηγορία Νεανίδων .Στην κατηγορία Κορασίδων κατέκτησαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την 9η θέση αλλά και στο
Μεσογειακό Κύπελλο στη κατηγορία κορασίδων Α’ κατέκτησαν Τρίτες θέσεις.
Η Τεχνική κολύμβηση προστέθηκε στα αθλήματα που καλλιεργεί ο ΝΟΒ-Α το 1986 και όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστούσε σε Πανελλήνιο επίπεδο , ενώ δεν έλλειπαν και σημαντικές διεθνείς επιτυχίες. Βρίσκονταν πάντα στην πρώτη πεντάδα σε Πανελλήνιο επίπεδο και στην κορυφή των ομάδων
της Βόρειας Ελλάδας. Σε Πανελλήνιο επίπεδο πάρα πολλοί αθλητές του ΝΟΒ-Α ξεχώρισαν καταφέρνοντας να διατηρούν τον Όμιλο στις πρώτες θέσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων .Η Σοφία Κτενά (αργυρό μετάλλιο) και ο Γιώργος Ζυγρίδης (5 η θέση) αθλητές με επιτυχίες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσαν τη βιτρίνα της αγωνιστικής ομάδας της Τεχνικής Κολύμβησης του ΝΟΒ -Α . Το 2008 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο ΝΟΒ-Α κατέκτησε 11 μετάλλια και βρέθηκε στην 5 η θέση ανάμεσα σε 30 σωματεία.
Μετά από μερικά χρόνια απραξίας το τμήμα επαναλειτούργησε το 2016 με μια λάμψη , από τον καταξιωμένο αθλητή Λιβογιάννη Κων/νο, Παγκόσμιο πρωταθλητή, με 2 πρώτες και 1 δεύτερη παγκόσμια νίκες με 2 παγκόσμια ρεκόρ και 3 δεύτερες Ευρωπαϊκές νίκες και φυσικά πολλές Πανελλήνιες επιτυχίες. Το 2019 συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών –Γυναικών στα Γιάννενα και κατέκτησε 2 Πέμπτες Θέσεις.
Από τα παλαιότερα τμήματα του Συλλόγου (1937) όπου κατάφερε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε ομαδικό επίπεδο όχι μόνο στο ναυταθλητισμό αλλά και στον Αθλητισμό της Μαγνησίας γενικότερα . Αρχικά οι πολίστες προπονούνταν στο «κορδόνι» και οι φίλαθλοι στους αγώνες τους παρακολουθούσαν από τις μαούνες. Στο ξεκίνημά του το πόλο είχε πολλούς θερμούς υποστηρικτές κάθε ηλικίας. Το 1965, ο ΝΟΒ-Α κατάφερε για πρώτη φορά την άνοδό του στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Το 1970 όπου είχε δημιουργηθεί η κλειστή πισίνα του Κολυμβητηρίου κατάφεραν να ξεφύγουν από την
μόλυνση της θάλασσας την διετία 1967-1969 και να καταφέρουν μεγάλες επιτυχίες. Ξανά στην Α΄ Εθνική για 16 ολόκληρα χρόνια, ενώ το 1977 κατέκτησε την 3 η Πανελλήνια θέση. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τμήματος η συμμετοχή αθλητών τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μετέπειτα η μεταγραφή τους σε μεγάλες ομάδες όπου έκαναν καριέρα (Καϊάφας- Πάτρας). Η συγχώνευση έφερε ενίσχυση στο τμήμα του πόλο ενώ το 1979 και 1980 κατέκτησε τον τίτλο
στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Το 2005 με μεγάλη οικονομική υποστήριξη και καλή δουλειά έφερε κα πάλι τον ΝΟΒ-Α στην Α1 Κατηγορία, δεν μπόρεσε όμως να τα καταφέρει και υποβιβάστηκε στην Α2 το 2008.
Την περίοδο 2014 – 2015 η ομάδα υδατοσφαίρισης Α1 Γυναικών του Ν.Ο.Β.-Α αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία και παρέμεινε στην κατηγορία της Α1 Γυναικών. Το ρόστερ της ομάδας ήταν 22 αθλήτριες, μεταξύ των οποίων και αθλήτριες της Εθνικής ομάδας, όπως Μωραΐτη, Λαρά, Δημητροκάλη, Τσουρή. Συμμετείχε σε 12 αγώνες και πέτυχε 4 νίκες και παρέμεινε στην Α1 κατηγορία. Το 2016 το τμήμα απορροφήθηκε από την ομάδα Ο.Υ.Κ. Βόλου κατόπιν συγχώνευσης.
Το τμήμα του Θαλάσσιου σκι δημιουργήθηκε το 1954 γνωρίζοντας σημαντική άνοδο και διακρίσεις. Για πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε στον ελλαδικό χώρο με πολλούς αθλητές μέλη της εθνικής ομάδας με πανελλήνιες, βαλκανικές και πανευρωπαϊκές επιτυχίες. Το 1985 αποσύρθηκε μεγάλος αριθμός αθλητών και δημιουργήθηκε νέο φυτώριο για ανανέωση του τμήματος. Με την νέα ομάδα ξεκινάει μια καινούρια περίοδος διακρίσεων σε αγώνες Κυπέλλων και Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Το αποκορύφωμα των επιτυχιών είναι η κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων το 1996, όπου ο πρωταθλητής ΝΟΒ-Α ξεχώρισε με 500 ολόκληρους βαθμούς από τον δεύτερο, αυτόν της Βουλιαγμένης. Μέχρι και το 2003 παρέμενε στις πρώτες θέσεις βαθμολογικά με επιλογή πολλών αθλητών στην εθνική ομάδα με εξαιρετική πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική αθλήτρια Μαρία Βυμπρανιέτσοβα το 1996 κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα ,το οποίο διατήρησε για πολλά χρόνια, κατέκτησε την επόμενη χρονιά το χάλκινο μετάλλιο στους πανευρωπαϊκούς αγώνες, το 1999 την 1η θέση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες νέων γυναικών (κάτω των 21), ενώ το 2001 στην ίδια διοργάνωση το ασημένιο μετάλλιο καταρρίπτοντας το πανευρωπαϊκό ρεκόρ δύο φορές. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, από το 2010, το θαλάσσιο σκι δεν έχει δραστηριότητα λόγω έλλειψης στίβου. Η ελπίδα για ανασύσταση της λίμνης Κάρλας για την επαναλειτουργία του τμήματος έσβησε,μαζί και η λαμπρή περίοδος του αθλήματος στον Βόλο.
Το αθλητικό τμήμα του S.U.P., καλλιεργείται από την Ελληνική Ομοσπονδία ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ, με έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου και Αργοναύτες ίδρυσε το τμήμα του S.U.P. από τα τέλη του 2017. Είναι καταχωρημένο στο Καταστατικό του Ομίλου από την τελευταία Αθλητική Αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο Όμιλός μας συμμετείχε στις διοργανώσεις που προγραμμάτισε η ΕΟΚ-Κ, Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Διασυλλογικούς Αγώνες, με διακρίσεις,Χρυσά, Αργυρά και Χάλκινα μετάλλια. Πρόσφατα στη διέλευση του Ισθμού της Κορίνθου οι αθλήτριες του S.U.P κατέκτησαν μετάλλια και τρεις από αυτές (Τσαούτου – Τσίρου-Τσώνη) προκρίθηκαν να συμμετάσχουν με την Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει 22-27 Οκτωβρίου στην Κίνα.
Το κτήριο του ΝΟΒ χρονολογείται από την περίοδο πριν το 1950. Ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο, κατασκευάστηκε με το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Ομίλου. Οι ανάγκες για ψυχαγωγία των μελών του τότε Ν.Ο.Β. και των φίλων αυτού, τελειοποίησε ένα όμορφο κέντρο διασκέδασης, που έμεινε μέχρι σήμερα και είναι ονομαστό στην περιοχή, για την όμορφη θέα δίπλα στη θάλασσα. Άλλωστε θρυλούνται οι βεγγέρες και οι χοροί, οι γιορτές και οι συνεστιάσεις στον υπέροχο χώρο της Ακτής ΝΟΒ όπου έδωσαν το “παρών” κορυφαίοι καλλιτέχνες της εποχής όπως Μανώλης Χιώτης και Μαίρη Λίντα, Γιοβάννα αλλά και σύγχρονοι όπως Γιάννης Πάριος και τόσοι άλλοι…Η Ακτή ΝΟΒ με σύνθημα “όπως παλιά”, συνεχίζει να δίνει ραντεβού κάτω από τα αστέρια το Καλοκαίρι και το Χειμώνα στον καλαίσθητο εσωτερικό χώρο με παράλληλη λειτουργία για καφέ και ποτό καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας…
H ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ
Εγκαίνια του κέντρου διασκέδασης του Ν.Ο.Β.
21 Ιουνίου του 1956 έγιναν τα εγκαίνια του κέντρου διασκεδάσεως στις εγκαταστάσεις του ΝΟΒ.Όπως ενθουσιασμένος περιγράφει ο συντάκτης της είδησης στη εφημερίδα Θεσσαλία, την επόμενη ημέρα «… Το ονειρώδες περιβάλλον του κέντρου σε μια μαγευτική γωνιά της παραλίας Αναύρου, είναι στοιχεία που θα καταστήσουν τον χώρο κέντρο αναψυχής των βολιωτών κατά τους θερινούς μήνες.Και δεν έπεσε έξω….
Ο μαέστρος Γιάννης Μαυραντώνης, που με την ορχήστρα του έπαιζε πολλά χρόνια στο ΝΟΒ, αλλά και στα περισσότερα κοσμικά κέντρα του Βόλου προπολεμικά και έως τη δεκαετία του 1960.Το κοσμικό κέντρο ΝΟΒ περί το 1959 (συλλογή Στ. Μπατουδάκη)
Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό εν Βόλω, τεύχος 17, αφιέρωμα στη Διασκέδαση.